Dyrlægens råd til hundens jul

Pupenhagen bringer her det første indlæg fra dyrlæge Louise Iuel Krarup, og det handler (selvfølgelig, udgivelsesdatoen taget i betragtning) om hunde og juleaften. Louise arbejder på et henvisningshospital for smådyr, så nedenstående råd er baseret på hendes egne, håndgribelige erfaringer fra julevagten på hundenes hospital. Med disse gode råd ønsker Pupenhagen alle en rigtig glædelig jul ❤️

HUNDENS JUL

Nu nærmer julen sig, og i denne hyggelige tid vil mange hundeejere gerne forkæle deres firbenede venner med godter og gaver, fordi dyrene skal da også mærke, at det er jul. Desværre er julen også en højtid, hvor mange hunde ender hos dyrlægen, når julens goder bliver for meget. Men det kan undgås!

Nedenfor findes en liste med julens hyppigste farer:

1

Flæskesteg, and, brun sovs og ris a la mande. Julens menu byder ofte på store mængder god, gammeldags fed mad. Det høje fedtindhold kan føre til inflammation i bugspytskirtlen – også kaldet pankreatitis. Symptomerne er nedsat almentillstand, kraftige mavesmerter, diarré og opkast. Desuden indeholder maden ofte mere eller mindre skjulte ingredienser, som kan være direkte giftige for hundene. Så undlad ukritisk at give hunden rester fra julemiddagen og julefrokosterne!

2

Løg (af Allium-familien: gulløg, rødløg, hvidløg, etc.) – både rå og tilberedte, indeholder stoffet tiosulfat, som hos hunde selv i mindre mængder kan føre til nedbrydning af de røde blodlegemer og forårsage blodmangel. Symptomerne kan opstå flere dage efter indtag af løg og kan variere fra træthed til diarré og opkast.

3

Rosiner/vindruer kan føre til akut nyresvigt. Man ved ikke præcist, hvilket stof i rosiner og vindruer som er årsagen, men man mistænker, at et mykotoksin (svampeproduceret giftstof) kan være indblandet. De første symptomer er diarré/opkast. Siden udvikles vandladningsbesvær (nedsat urinproduktion), dehydrering og eventuelt kollaps.

4

Chokolade kan føre til forgiftning med stoffet theobromid, som hunde og katte ikke kan omsætte på samme måde som os mennesker. De kan udvikle leversvigt, hvilket er meget alvorligt. Forgiftningen er afhængig af den indtagede chokolademængde, dvs. chokoladeprocenten og mængde (vægt) i forhold til hundens størrelse.

5

Kunstigt sødemiddel så som xylitol, også kaldet E967, kan give kritiskt lavt blodsukker og i svære tilfælde leverskade. Stoffet findes blandt andet i tandpasta og tyggegummi, men også i mange sukkerfri fødevarer. Andre sødestoffer så som mannitol, sorbitol, saccharin, aspartam og sucralose anses dog ikke umiddelbart som giftige for hunde.

6

Macadamia-nødder kan give alvorlige, neurologiske symptomer så som kramper, dårlig balance og kollaps selv i små koncentrationer.

7

Gavebånd, julepynt, legesager, tyggeben og meget mere kan være et fristende slaraffenland for hunde, men mange af disse genstande har det med at sætte sig fast i mave- og tarmsystemet, så de må opereres ud. Det er både dyrt og risikofyldt, især fordi juletiden er travl og tætpakket med aktiviteter, og vi ofte ikke har den samme tid til at holde øje med dyrene.

GODE RÅD

1

Vær altid opmærksom på, hvad din hund sætter tænderne i, og lad den aldrig være uden opsyn i nærheden af julepynt, juletræ, gaver og mad/slik, samt børn med julegodter i hænderne.

2

Kontakt ALTID din dyrlæge, hvis du mistænker, at din hund har spist noget giftigt eller viser symptomer på forgiftning. Ring hellere til os en gang for meget end for lidt!

3

Skal hunden forkæles lidt ekstra til jul, så gør det med ubegrænset klap, kæl, ekstra lange gåture og en fornuftig mængde hundegodbidder.

Rigtig god jul og et godt nytår til alle 2- og 4-benede med kærlig hilsen fra

Louise Iuel Krarup

Louise er uddannet dyrlæge DVM fra Københavns Universitet, og hun arbejder pt. på et henvisningshospital i Sverige. Læs mere om Louise HER.