Køresyge er træls! Og desværre er det noget, som en del hvalpe døjer med det første halve år af deres liv. Her vil hundetræner og adfærdsrådgiver Mia Trier-Knudsen give dig sine bedste tips og ideer til at mindske eller helt slippe for hundens køresyge.
Hvalpe og køresyge
Hvalpe bliver hyppigere køresyge end voksne hunde. Det skyldes, at hvalpens balancecenter ikke er fuldt udviklet endnu. Så der skal ikke så meget til, før den bliver utilpas over de vuggende bevægelser i bilen. I mange tilfælde vil hvalpen vokse sig fra køresygen. Problemet kan desværre være det, at hvalpen forinden har nået at få dårlige associationer til bilen, fordi den gang på gang har kørt og har været dårlig.
Symptomer på køresyge
– opkast under og efter køretur
– halsen og uro før, under og efter køretur
– savlen før, under og efter køretur
– hunden vil ikke hen til bilen / op i bilen
– hunden piber eller gør
– hunden er urolig i bilen
– hunden ryster / sitrer før, under og efter biltur
Jeg har mødt hunde der tap-savlede fra de så bilen til de var ude igen, som værgede sig ved at skulle gå ind i bilen – men som aldrig har kastet op. Andre har kastet op på hver eneste køretur, men har fortsat gået frivilligt ind i bilen. Hunden kan altså vise et, flere eller alle ovenstående tegn på køresyge – det er helt individuelt.
Desværre starter det ofte som en fysisk problematik (hunden bliver svimmel og utilpas) – men ender som en mental problematik ( hunden bliver egentlig ikke mere køresyg – men frygten og ubehaget ved bil og bilkørsel er for længst etableret).
Det kan tage lang tid at vende frygt og ubehag til en rar følelse hos hunden, og derfor er jeg stor fortaler for, at man så tidligt i forløbet som muligt, sætter ind for at reducere køresygen så godt man kan.
Mias tips til at reducere køresyge
1
Placér din hund forrest i bilen og med udsyn. Hvis du nogensinde selv har været køresyg, så forestil dig at blive placeret bagerst, nederst i bilen uden udsyn. Ikke rart vel? Nej – man vil gerne sidde forrest og kunne se ud.
2
Sidder din hund i bur, så brug et metalbur som hunden kan kigge ud af.
3
Placér din hund på en sækkepude. De er fabelagtige til at absorbere bevægelser, og din hund kan let holde balancen, fordi den synker lidt ned i sækkepuden.
4
Giv den vat i det ene øre. Det hjælper med at skabe balance og mindsker køresygen.
5
Gå til en veterinær kiropraktor (google dig frem eller spørg efter anbefalinger i dit netværk). Hvalpe kan let blive en smule skæve i nakken efter at have tumlet med søskende og legekammerater. Det kan trykke på balancecentret og forårsage køresyge. Jeg har selv fået hjulpet flere hunde med køresyge efter bare een behandling.
6
“Tabacum” fra helsekosten er kendt for at afhjælpe køresyge. Det samme er ingefær.
7
Hvis du bliver nødt til at køre en lang tur med en køresyg hund, så findes der køresygemedicin til hunde. Det er ret dyrt – men det findes altså!
8
Øv det ved at køre helt små ture – helst på tom mave.
Mias tips til at reducere utryghed ved bilen / kørsel
1
Start med at udelukke fysisk køresyge.
Se herover 🙂
2
Du kan evt bruge et naturpræparat, til at dæmpe utryghed og stress. Tal evt. med din dyrlæge, hvis du er i tvivl.
3
Giv din hund nogle gode erfaringer med bilen. Hvis den er meget bange for bilen, så kan det være nødvendigt at starte forfra med at øve et nyt sted i bilen, så det for hunden opleves som en lidt anderledes situation. Fx flyt fra forsæde til bagagerum eller omvendt.
4
Start med at lade din hund opholde sig i bilen med åben dør / bagsmæk og lav noget rigtig rart. Drik morgenkaffen, læs avisen, check din FaceBook, mens din hund får et kødben i bilen. Eller giv din hund leverpostej i en tyggelegetøj eller lidt foder hver dag ude i bilen. Bilen skal forbindes med noget virkelig rart!
5
Når din hund er tryg ved at være i bilen, kan du lukke døren, starte motoren, og slukke den igen uden at køre. Træn det en masse gange, indtil din hund også er tryg ved det.
6
Herefter kan du begynde at køre helt små ture, der altid ender med at hunden kommer ud og laver noget rart. I begyndelsen skal du måske kun køre 50 meter!
Din hund er din guide: hvis den er glad så kør videre. Hvis den ser utilpas ud så stop!
NB
Hvis din hund har været meget køresyg / er meget utryg ved bilen, kan du have brug for hjælp til en mere struktureret, grundig træning på problemet. Kontakt en uddannet adfærdsrådgiver desangående (RED: Ikke overraskende anbefaler vi her hos Pupenhagen Nordhund v. hundetræner og adfærdsgiver Mia Trier-Knudsen).